25 lat temu spełniło się marzenie pokoleń Polaków. 12 marca 1999 r. w mieście Independence w Stanach Zjednoczonych formalnie Polska, a wraz z nią Czechy i Węgry, została oficjalnie przyjęta do Sojuszu Północnoatlantyckiego. NATO rozszerzyło się na wschód. Kraje, które jeszcze 10 lat wcześniej znajdowały się w sowieckiej strefie wpływów, dołączyły w pełni do wolnego Zachodu. Nastąpił prawdziwy koniec zimnej wojny, ostateczny upadek żelaznej kurtyny. To była niezwykle odważna, historyczna decyzja.

Czas i miejsce tego aktu ma dziś znaczenie symboliczne, ale wówczas była to jednoznaczna i jasna deklaracja, w której wolna i demokratyczna Polska  określiła wizję swojego bezpieczeństwa i wskazała kierunek, w jakim chce je dalej rozwijać.

art. Roman Burek

WICEPREZES RADY MINISTRÓW
MINISTER OBRONY NARODOWEJ
Władysław Kosiniak-Kamysz