W piątek, 24 czerwca Nakło nad Notecią odwiedził vice minister Obrony Narodowej poseł Bartosz Kownacki.
Swoje wystąpienie rozpoczął od podsumowania dotychczasowych dokonań rządu w dziedzinie obrony narodowej. Podkreślił, że nastąpiło skierowanie strumienia pieniędzy wydawanych przez Ministerstwo Obrony Narodowej do polskich firm zajmujących się dostawami dla armii. Omówił aktualny stan i kondycję polskiej armii z planami uwzględniającymi aktualne zagrożenia.
Przybliżył kulisy zaangażowania w zbliżające się wydarzenia tj: szczyt państw NATO w Warszawie oraz Światowe Dni Młodzieży w Krakowie.
Sporą część spotkania poświęcono kwestii obrony terytorialnej ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych grup i stowarzyszeń proobronnych. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Związku Strzeleckiego Oddział Nakło i Stowarzyszenia Rota Nakielska. Zadawano pytania i dyskutowano na temat obronności Polski. W dyskusji wziął również udział major rezerwy Jarosław Odrobiński, który prywatnie jest członkiem bydgoskiego oddziału Związku Strzeleckiego.
Nasi „proobronni” zadeklarowali gotowość do wstąpienia w szeregi Obrony Terytorialnej.
Podczas części pożegnalnej w dłoni jednego z nakielskich strzelców znalazł się pamiątkowy „coin”.