Dzień 3, XIV Marsz Szlakiem Powstańców Styczniowych 1863R Szydłowiec-Wąchock
W dniu 19 stycznia (niedziela) 2020 r., w Wąchocku odbyły się Centralne Obchody 157. rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego, Złaz Gwiaździsty (dworek ul. Langiewicza) o godz. 12:00 Msza św. w intencji Powstańców 1863 r. i Ojczyzny – Parafia pw. św. Floriana i Wniebowzięcia NMP w Wąchocku. Strzelcy i orlęta ze sztandarem Związku Strzeleckiego uczestniczyli w mszy św.

Niedzielna część obchodów z udziałem Szefa Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych rozpoczęła się w Wąchocku od złożenia kwiatów przed tablicą na ścianie dworku Langiewicza. Następnie uczestnicy przeszli pod pomnik gen. Mariana Langiewicza.

Kiedy za działalność niepodległościową Józef Piłsudski zesłany został na Syberię, spotkał się tam wówczas z przebywającymi już blisko dwadzieścia lat na zesłaniu powstańcami styczniowymi. I wspomniał rozmawiając z nimi, że choć mieli świadomość, iż powstanie zakończyło się militarnie klęską, to nigdy z tą klęską się nie pogodzili i mieli w sobie, jak pisał później Józef Piłsudski cały czas wiarę w to, że Polska odzyska niepodległość. Tą wiarą powstańcy styczniowi nawet w warunkach jakże trudnych, na zesłaniu syberyjskim, potrafili zarazić następne pokolenie. Pokolenie, które poszło bić się o wolną Polskę w szeregach Legionów i Polskiej Organizacji Wojskowej w czasie I wojny światowej – powiedział Szef UdSKiOR.

Powstanie styczniowe to przykład na to, iż nigdy nie wolno tracić ducha, że zawsze trzeba mieć w sobie wiarę i nadzieję, że Polska stanie się potężnym i ważnym państwem na mapie Europy i świata – dodał Szef UdSKiOR. Minister przypomniał, że Powstanie Styczniowe było wymierzone głównie w Rosję, największego ciemiężyciela Polski. Dzieła Powstańców dopełniły kolejne pokolenia. Centralne obchody 157. rocznicy Wybuchu Powstania Styczniowego zakończyły się uroczystą Mszą świętą w Opactwie Ojców Cystersów. Przewodził jej i homilię wygłosił ojciec Eugeniusz Augustyn, opat klasztoru w Wąchocku.

O godzinie 14:00 nastąpiło rozwiązanie XIV Marszu Szydłowiec – Wąchock następnie uczestnicy marszu zostali przewiezieni busem do Skarżyska i Radomia oraz niektórzy udali się własnym transportem.

Jeszcze raz wszystkim uczestnikom marszu i uroczystości bardzo serdecznie dziękuję.

Komendant Marszu – Roman Burek

tel. 604219765 mail: romanburek@op.pl